Skip to main content

Viteazul în piele de tigru

     În Arabia trăia un rege foarte bogat, el se numea Rostevan. Cel mai de preț lucru pe care acesta îl avea era fiica sa, Tinatina, care era o fată foarte frumoasă. Într-o zi, un tânăr pe nume Aftandil, a venit la palatul lui Rostevan să o ceara pe fiica sa în căsătorie, dar, de la o discuție la alta împăratul i-a propus tânărului să meargă la vânătoare. Acesta a acceptat și ziua următoare au și plecat la vânătoare.
    Mergând o vreme, împăratul, tânărul și curtenii pe care îi luaseră cu ei au zărit pe țărm un bărbat trist, care era îmbrăcat în haine de tigru. Au trimis pe rând curteni, dar bărbatul îmbrăcat în haine de tigru nu i-a lăsat să se apropie de el și a dispărut într-o clipită. Împăratul i-a spus lui Aftandil că trebuie să afle cine este bărbatul în haine de tigru și după aceea o poate lua de soție pe Tinatina.
    Aftandil a călătorit foarte mult, iar în cele din urma l-a găsit pe bărbatul îmbrăcat în haine de tigru. Acesta a văzut că locuia într-o peștera și într-o zi a intrat în acea peștera unde s-a întâlnit cu sora bărbatului, ce se numea Asmata, iar acesta se numea Tariel. În aceeași zi, Tariel l-a cunoscut pe Aftandil și i-a spus că este mereu trist, deoarece iubita sa, Nestana, fusese furată. Tariel îi spune toate lucrurile care se întâmplaseră, iar Aftandil decide să plece în căutarea fetei. Acesta a plecat spre orașul craiului Pridon, Mulgazanzar. De la Pridon a plecat alături de câțiva negustori, a învins o corabie de pirați și dupa un drum anevoios a ajuns la Usen. Acesta plecase într-o călătorie și o lăsase pe soția sa, Fatma, în locul lui.
    Aftandil a stat de vorbă cu Fatma și a aflat lucruri despre fata pe care o căuta, Nestana. Fatma îi spusese acestuia că fata fusese prinsă de niște vrăjitori și de regina Dulardhut, iar acesta pleacă mai departe alături de Tariel și Pridon, pentru a o salva pe Nestana. Au reușit să înfrunte vrăjitorii și astfel Nestana era alaturi de Tariel. 

    Aceștia erau foarte fericiți și au făcut imediat nuntă, iar apoi au plecat spre Arabia unde a avut loc nunta lui Aftandil cu Tinatina. Fiindcă craiul Parsadan murise, Viteazul în piele de tigru devenise împăratul Indiei.

Comments

Popular posts from this blog

Amintiri din copilărie partea I

     Nică învăța la o biserică, deoarece mama sa voia ca el să fie preot. Într-o zi, părintele a adus calul bălan, ce era un scaun și Sf. Nicolai, ce era un bici. Copiii erau ascultați și câte greșeli făceau atâtea bice primeau. După câteva zile veni și rândul lui Nică, dar acesta o luă la fugă ca să nu fie biciuit și nu s-a mai întors niciodată la acea biserică.                                                                          Timpul trecea și părinții lui Nică se tot certau, mama voia să îl ducă la școală, iar tata nu era de acord. Așa s-au petrecut lucrurile până când a venit în vizită bunicul lui Nică, David. Acesta l-a convins pe tatăl băiatului că este bine să ai carte și a plecat cu Nică spre Pipirig. Apoi au ajuns în Broșteni, unde Nică stătea alături de Dumitru, fratele mic al mamei sale, la Irinuca.      După ceva timp, Irinuca fiind plecată, Nică și Dumitru s-au urcat pe munte și au împins la vale o stâncă care a distrus gardul Irinucăi. Aceștia au fost ajutați și au

Caracterizarea personajului Popa Tanda

     Popa Tanda este personajul principal al nuvelei cu același nume, scrisă de Ioan Slavici. Nuvela a apărut pentru prima dată în revista „Convorbiri l iterare” , în anul 1875, apoi a fost publicată în volumul „Nuvele din popor”.      Popa Tanda era preot în satul Butucani, dar a fost nevoit să se mute în satul Sărăceni. Acesta avea 4 copii și era căsătorit și fusese mutat în Sărăceni din cauza comportamentului său.      Părintele era foarte sincer, spunându-le oamenilor exact ceea ce simte, iar pe aceștia îi deranja acest lucru. Această trăsătură reiese din faptele personajului, prin caracterizare indirectă.      Părintele Trandafir era sâcâitor, urmărind sătenii peste tot și terorizându-i cu sfaturile sale. Trăsătura reiese din faptele pe care le făcea Popa Tanda, prin caracterizare indirectă.      Popa Tanda era foarte răutăcios, certându-i pe oameni și spunându-le că tot ceea ce fac este greșit. Prin faptele personajului deducem această trăsătură, fiind caracterizare indirectă.   

Amintiri din copilărie partea II

     Nică era un copil năzdrăvan supărându-i pe mama și tatăl său, dar și pe oamenii din sat. Într-o zi, Nică merge la mătușa Mărioara și o întreabă de vărul său, care nu era acasă. Apoi băiatul pleacă și se urcă în cireșul mătușii sale, dar după ceva timp aceasta îl vede. Nică coboară din pom și sare gardul, apoi din fericire reușește să scape.      În fiecare dimineață tot satul era trezit de o pupăză pe care Nică nu o mai suporta. Într-o zi acesta fură pupăza și o ascunde în podul casei, apoi merge la târg și încearcă să o vândă, dar fiind păcălit de cineva pupăza zboară. Apoi băiatul fuge acasă și scapă bazma curată, pupăza începând să cânte din nou.     Aproape de Sf. Ilie mama lui Nică avea foarte multă treabă și l-a rugat pe băiat să o ajute. Acesta a păcălit-o și a plecat fără sa-i spună, dar aceasta și-a dat seama că este la scăldat. Ajungând acolo, i-a luat hainele băiatului, fără ca el să observe. Când a ieșit din apă și a văzut că nu are haine, Nică a plecat spre casă în pi